Reis van de steen
 
.... is een project van de voormalige Galerie De Beerenburght, Eck en Wiel (NL)
 
Een 50-tal kunstenaars uit verscheidene landen werd gevraagd om een beeldend werk te creŽren met een steen ergens van een reis meegebracht.
Iedere steen bracht ook zijn verhaal mee; hieronder kan je dat van Lode lezen.
Het project gaat op zijn beurt, ook op reis door Europa...
 
 
    Reizen is op zoek gaan naar het onbekende en er toch vaak het vertrouwde in terugvindenÖ Stenen, keien en rotsen van alle vormen en kleuren.
Onherbergzame, woeste en desolate hoekjes vormen dan ook een enorme aantrekkingpool.
Die pool trok ons reeds een paar maal naar de marmerbergen van Toscane, zoals ook in augustus 1997. Een prachtig gebergte waar de mens als mieren op en af kruipt met steentjes van enkele tonnen.
Een paar sprokkeltochten in de afvalberg van de Torrano groeven in zondagsrust, bracht een schat op aan grillige en mooi gevormde marmerbrokken op.
Een stuk grijze Bardillio met een schijfje Carrara wit vormt dan ook de basis van mijn reis.
De lokroep van Schotland trok ons de volgende zomer noordwaarts.
Op onze zwerftocht door het woeste noordwesten werden we overspoeld door onvergetelijke weidse panorama's, gekeurd door de zon en de grillig jagende wolken.
Bergen en daartussen rotsen en stenen verplaatst door het natuurgeweld van de laatste ijstijd of door de mens zelf enkele duizenden jaren geleden; het land van de menhirs en dolmens.
Een van onze kampplaatsen in juli '98 was Gairloch, ergens tussen Skye en Ullapool. De camping lag midden in de duinen, je kon je wel in BelgiŽ of Nederland wanen, was het niet dan het zand er zalmroze was: bergen zand van geŽrodeerde graniet. Het strand lag bezaaid met miljoenen keien rode graniet. Vijf ervan reisden met ons mee, logeerden een tijdje op mijn atelier en vertrekken nu stuk per stuk op beelden reis.
Zoals ook dit stukje Schotland, gedragen door een paal van Belgische arduin, steunend op een basis van Italiaanse Bardillio en Carrara Wit.
De wereld is en blijft toch ťťn geheel, niet?
 
Lode Tibos
 
 
[Back]
[Home]